Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο

Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο
         Το κείμενο χρονολογείται γύρω στα 1855 και αποτελεί την απάντηση του Σιάτλ, αρχηγού μιας φυλής Ινδιάνων, στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Φραγκλίνο Πηρς, ο οποίος ζήτησε από τους Ινδιάνους να πουλήσουν τη γη τους στην αμερικανική κυβέρνηση. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς ξένη στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής των Ινδιάνων, ο δεσμός των οποίων με τη φύση είναι ιερός και αδιάσπαστος, όπως η αδερφική αγάπη. Ο Σιάτλ εκφράζει με περηφάνια και σεβασμό στην παράδοση τον τρόπο σκέψης της φυλής του, ο οποίος διαφέρει πλήρως από τις υλικές αξίες και τον κατακτητικό πολιτισμό των λευκών. Οι σκέψεις που διατυπώνει ο Σιάτλ απέχουν από εμάς ενάμιση σχεδόν αιώνα, είναι όμως εξαιρετικά επίκαιρες στην εποχή μας, τώρα που όλοι πλέον βιώνουμε τις ολέθριες συνέπειες από την υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη διαρκώς επεκτεινόμενη οικολογική καταστροφή του πλανήτη μας.

Βασισμένοι στο κείμενο κάναμε μια σειρά εργασιών:
Η Σέβη Δελή αναζήτησε πληροφορίες για τη ζωή των Ινδιάνων 

Η ζωή των Ινδιάνων from Eleni Krikeli

  "Με το ταμάχι* που έχει θα καταπιεί τη γη και θα αφήσει πίσω του μια έρημο. Η όψη που παρουσιάζουν οι πολιτείες σας, κάνει κακό στα μάτια του ερυθρόδερμου. Όμως αυτό μπορεί και να συμβαίνει επειδή ο ερυθρόδερμος είναι άγριος και δεν καταλαβαίνει" λέει ο Σιάτλ .

 Οι μαθητές κοίταξαν με κριτικό μάτι την πόλη της Κω,φωτογράφισαν ό,τι  θεωρούσαν αισθητική ρύπανση και ο Συμεών Τσίρκος παρουσιάζει σε βίντεο την άποψη τους

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου