Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ερωτόκριτος και Αρετούσα στο messenger

 

Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, δυο νέοι που ερωτεύονται παράφορα στη μεσαιωνική Κρήτη, είναι οι πρωταγωνιστές στο ποίημα αυτό, ένα από τα πιο σημαντικά έργα της  Ελληνικής λογοτεχνίας και της λαϊκής μας παράδοσης.

Υπόθεση του έργου: Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην αρχαία Αθήνα. Ο βασιλιάς της Αθήνας, ο Ηράκλης, έχει μια πανέμορφη μοναχοκόρη, την Αρετούσα, την οποία ερωτεύεται ο Ερωτόκριτος, γιος του συμβούλου του βασιλιά Πεζόστρατου.Η  βασιλοπούλα ανταποκρίνεται στην αγάπη του . Ο βασιλιάς, για να διασκεδάσει την κόρη του, οργανώνει μια κονταρομαχία, στην οποία τελικός νικητής αναδεικνύεται ο Ερωτόκριτος. Σε μια από τις συναντήσεις τους οι δύο νέοι παίρνουν την απόφαση να ζητηθεί από το βασιλιά να παντρευτούν. Όταν όμως ο Πεζόστρατος τολμά να κάνει λόγο στο βασιλιά για το γάμο των παιδιών τους, εκείνος εξοργίζεται με το θράσος του και εξορίζει τον Ερωτόκριτο, ενώ παράλληλα φυλακίζει την Αρετούσα, επειδή αρνήθηκε να τον υπακούσει και να παντρευτεί το πριγκιπόπουλο του Βυζαντίου. 

  Τέσσερα χρόνια αργότερα ο βασιλιάς των Βλάχων εισβάλλει στη χώρα του Ηρακλή και όταν το μαθαίνει ο Ερωτόκριτος, πηγαίνει μεταμφιεσμένος στο πεδίο της μάχης προσφέροντας ανέλπιστη  βοήθεια. Στο τέλος νικάει στην αποφασιστική μονομαχία με τον Άριστο τον ανιψιό του βασιλιά των Βλάχων και σώζει τον βασιλιά της Αθήνας. Ο Ηράκλης από ευγνωμοσύνη προσφέρει στον άγνωστο σωτήρα του όλο το βασίλειο και τα πλούτη του. Ο Ερωτόκριτος όμως δεν τα δέχεται.Ζητά την Αρετούσα για γυναίκα του, πηγαίνει και τη βρίσκει στη φυλακή. Εκείνη, πιστή στον αγαπημένο της, αρνείται. Όταν όμως ο Ερωτόκριτος αποκαλύπτεται, όλα τελειώνουν με αίσιο τρόπο και θριαμβεύει ο έρωτας

 Από τα πιο γνωστά σημεία του έργου είναι ο αποχαιρετισμός τους,μετά την οργισμένη αντίδραση του πατέρα της Αρετούσας.

Τι θα έλεγε όμως σήμερα το πιο γνωστό ζευγάρι της νεοελληνικής λογοτεχνίας;

Πώς θα επικοινωνούσε;  Αυτό είναι το ερὠτημα που δόθηκε στους μαθητές-τριες,οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως μιας και η πρόκληση αφορούσε πολύ τον "δικό τους τρόπο επικοινωνίας"

Ξεκινούν οι Νικήτας Απατζής και Γιώργος Ραπατζίκος (με κέφι και μπρίο!)



η Δέσποινα Μπεγνή και  η Εύα Βιλλιώτη


 
 
 
 
Ακολουθεί ο διάλογος, όπως τον εμπνεύστηκαν η Αγγελική Πανταζάκου και η Νικολέττα Τσεβά 

 
 
 
 η  Μαρινανά Παπαμιχαήλ και η  Αγγελική Τασούλη 
 
 

 
 
 
 
η Μαίρη Καραμανλή και η Ιωάννα Μπούτση
 
 

 

 
 
η Τίνα Τσουκαλά με την Βάγια Τσάλιου 
 

η Σταματίνα Λαθούρη 
 

 

Και last but not least,  η Δήμητρα Γιαννουλάκη με την Αναστασία Ραπατζίκου στους αντίστοιχους ρόλους 




Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να δουν την ταινία  που γύρισαν οι  μαθητές του Γυμνασίου Ατσιποπούλου εμπνευσμένοι από το έργο του Β.Κορνάρου.




2 σχόλια: