Για τα προσωπεία στο αρχαίο θέατρο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά και εδώ
Σήμερα ασχοληθήκαμε με τη κατασκευή προσωπείου (μάσκας). Είναι γνωστό ότι τα προσωπεία χρησιμοποιούνταν στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και ειδικότερα στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Οι ηθοποιοί τα φορούσαν για να υποδυθούν κάποιο ρόλο. Έκτοτε η σημασία του στο διάβα της ιστορίας του θεάτρου, και όχι μόνο ( απόκριες, χορός μεταμφιέσεων, κοινωνικές, εκδηλώσεις, στην ολότητα της ζωής γενικότερα κτλ) είναι ποικίλη και πολυσήμαντη.
Ένα προσωπείο μεταφορικά και κυριολεκτικά, μπορεί να κρύψει αλλά και να αποκαλύψει, να απογοητεύσει αλλά και να εντυπωσιάσει, να ευχαριστήσει αλλά και να δυσαρεστήσει,να προδώσει αλλά και να γλιτώσει...
Πως θα το φτιάξετε:Θα χρειαστείτε γυψόγαζες και βαζελίνη. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα φαρμακεία.Κόβουμε τις γυψόγαζες κομματάκια με ένα ψαλίδι. Γεμίζουμε ένα δοχείο νερό για να βουτάμε τα κομμάτια γυψόγαζας.Αλείφουμε με βαζελίνη το πρόσωπο στο οποίο θέλουμε να κάνουμε τη μάσκα. Προσοχή!!Βάζουμε σε όλο το πρόσωπο τη βαζελίνη εκτός από τα μάτια τα ρουθούνια και τα χείλη.Βάζουμε βαζελίνη και εκεί που ξεκινάνε τα μαλλιά για να μη κολλήσει η γυψόγαζα και πονέσει το παιδί όταν θα βγει η μάσκα από το πρόσωπό του.Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια της γυψόγαζας στο νερό και τα τοποθετούμε στο πρόσωπο με τη βαζελίνη. Πρέπει να έχουμε απλώσει καλά τη βαζελίνη στα ζυγωματικά στη μύτη στο σαγόνι.Όταν έχετε τοποθετήσει και το τελευταίο κομμάτι αφήνετε να στεγνώσει για δύο λεπτά περίπου στο πρόσωπο του παιδιού.Μπορείτε και να το φυσάτε απαλά αν θέλετε.Αφαιρούμε τη μάσκα από το πρόσωπο προσεχτικά ενώ παράλληλα μας βοηθάει και το παιδί κάνοντας γκριμάτσες.
και ένα από τα μοντέλα μας
και να το αποτέλεσμα....
Από εδώ και πέρα , δουλεύει η φαντασία του παιδιού..Μπορούν να τις βάψουν,να κολλήσουν φτερά,λάστιχα κτλπ.
Θα ανεβάσουμε κάποια στιγμή και τις άλλες δημιουργίες μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου