Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Γράφουμε για τη γλώσσα των νέων




Η «ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ» ΤΩΝ ΝΕΩΝ



Με αφορμή το άρθρο που θα δημοσιευτεί στο ιστολόγιο της τάξης μου, θα ήθελα να παρουσιάσω τα χαρακτηριστικά της γλώσσα των νέων καθώς και τις αιτίες που τα νέα παιδιά χρησιμοποιούν αυτόν τον κώδικα.
Στο σχολείο μας ακούμε καθημερινά διάφορους χαρακτηρισμούς και φράσεις απ’ τους μαθητές που οι «μεγάλοι» όπως πολλοί από τους καθηγητές και τους γονείς μας δεν κατανοούν δηλαδή οι νέοι χρησιμοποιούν δικό τους λεξιλόγιο που διαφέρει από τη γλώσσα των «μεγάλων». Στον καθημερινό τους λόγο έχουν τη συνήθεια να ενσωματώνουν ξένες λέξεις, συνήθως αγγλικές, που ακούν απ’ την τηλεόραση ή το διαδίκτυο. Επίσης, έχουν τη συνήθεια να «τεμαχίζουν» τις λέξεις χρησιμοποιώντας συντομογραφίες είτε επειδή το θεωρούν «μόδα», είτε γιατί βαριούνται ή δεν έχουν χρόνο να γράψουν ολόκληρη τη λέξη όταν συνομιλούν στο διαδίκτυο ή στο κινητό. Επιπλέον, οι έφηβοι, κυρίως τα αγόρια αλλά πολλές φορές και κορίτσια, χρησιμοποιούν υβριστικές λέξεις για να φωνάξουν κάποιο/α φίλο/η τους ή για να περιγράψουν κάποια κατάσταση. Με λίγα λόγια, οι νέοι για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους υιοθετούν κάτι σαν μια «νέα διάλεκτο».
Οι λόγοι της δημιουργίας αυτής της διαλέκτου είναι πολλοί. Οι έφηβοι, εξαιτίας της ηλικίας τους κυρίως, εκφράζονται διαφορετικά. Είναι η χρονική περίοδος που τα παιδιά επαναστατούν είτε με ήσυχο τρόπο είτε με άγριο. Ένας τρόπος για να επαναστατήσουν και να πάνε κόντρα στην κοινωνία είναι και η γλώσσα που χρησιμοποιούν. Νιώθουν δηλαδή ότι πρέπει να ξεχωρίζουν από το σύνολο των μεγάλων. Επιπλέον, τα νέα παιδιά που έχουν γνώση και ασχολούνται με την τεχνολογία, δανείζονται λέξεις που ακούν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις εφαρμόζουν στο δικό τους λόγο. Τέλος, πολλοί έφηβοι για να μπορέσουν να ενταχθούν στο σύνολο των συνομηλίκων χρησιμοποιούν κι αυτοί σαν τους υπόλοιπους αυτόν τον κώδικά έτσι ώστε να γίνουν μέλος της παρέας. Συνοψίζοντας, οι έφηβοι και οι νέοι χρησιμοποιούν δικό τους λεξιλόγιο το οποίο ενσωματώνει ξένες λέξεις κι έχει δικά του χαρακτηριστικά κυρίως επειδή οι νέοι θέλουν να ξεχωρίζουν. Δεν είναι κακό θαρρώ αλλά νομίζω πως θα πρέπει να διαθέτουν και πλούσιο λεξιλόγιο γιατί σίγουρα θα τους χρειαστεί στο μέλλον.
                                              Ξένια Γεωργίου Γ1




 Η γλώσσα των νέων
   Το ιστολόγιο της τάξης δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να δημοσιεύουν τις απόψεις τους για θέματα επικαιρότητας που απασχολούν τους συνομηλίκους  μας. Με αφορμή τα παράπονα από τους μεγαλύτερους εις βάρος των νέων όσον αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιούν, αποφάσισα να γράψω την άποψη μου και να υπερασπισθώ τους νέους.
   Τα χαρακτηριστικά της γλώσσας των νέων που τη διαφοροποιούν από τη γλώσσα των μεγαλύτερων είναι αρκετά. Πρώτα από όλα οι νέοι έχουν υιοθετήσει ξένες λέξεις και κυρίως αγγλικές όπωςcool, super  κτλ. Ακόμα χρησιμοποιούν πολλές στερεότυπες εκφράσεις και ιδιόρρυθμούς χαιρετισμούς για παράδειγμα «γεια σου μεγάλε». Δυστυχώς όμως ακούγονται από τους νέους  και πολλές βρισιές, εξαιτίας των οποίων πολλές φορές σχηματίζεται άσχημη εικόνα για αυτούς που τις χρησιμοποιούν.
   Ας αναφέρουμε όμως τους λόγους για τους οποίους οι νέοι χρησιμοποιούν αυτόν τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα. Αν συνδέσουμε τα παραπάνω με το ότι οι νέοι λόγω ιδιοσυγκρασίας αγαπούν οτιδήποτε νεωτερικό και πρωτοποριακό, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο εύκολα υιοθετούν οι νέοι κάθε τι καινούριο και διαφορετικό όπως μια δική τους γλώσσα. Ακόμα οι νέοι είναι από τη φύση τους επαναστάτες για αυτό συνήθως αμφισβητούν τις αξίες των μεγάλων σαν το σεβασμό και την ευγένεια στο λόγο τους και απορρίπτουν την κούφια και ξύλινη γλώσσα των πολιτικών. Τέλος  ευθύνη για αυτό το υποτιθέμενο πρόβλημα έχουν τα ΜΜΕ, από τα οποία επηρεάζεται η γλώσσα των νέων αφού εμπλουτίζεται με  λέξεις από αυτά,   οι διαφημίσεις , και η τεχνολογία.
   Κατά τη γνώμη μου για αυτό το «πρόβλημα» δεν  πρέπει να κατηγορούνται οι ίδιοι οι νέοι, αλλά όλοι αυτοί που τους οδηγούν σ’ αυτό.
                                                                                               Δημήτρης Παππής    Γ4
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου