Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Η αλφαβήτα της δικής μας εφηβείας

 Στο βιβλίο της Μ.Δεληβοριά " Η αλφαβήτα της εφηβείας"  οι έφηβοι  πρωταγωνιστές του  προετοιμάζοντας μια θεατρική παράσταση βρίσκουν τον τρόπο να εκφράσουν όλες τις ανησυχίες τους. Από το άλφα μέχρι το ωμέγα, ένα πανόραμα όσων τους απασχολούν, μέσα από 24 λέξεις-κεφάλαια γραμμένα με ζωντάνια, χιούμορ και αισιοδοξία. Κάτι ανάλογο κάναμε στο μάθημα της Λογοτεχνίας. Οι μαθητές διάλεξαν ένα γράμμα-θέμα που τους εμπνέει ή  τους απασχολεί και έγραψαν γι΄ αυτό. Άλλοτε σοβαρά, άλλοτε χιουμοριστικά, έχουν τη δύναμη της εφηβικής ψυχής, γι αυτό και δημοσιεύονται.


Το γράμμα Ν διάλεξε η Μελίτα Σαββίδη και γράφει για τα .....νεύρα!



Νεύρα:  μια λέξη τόσο μικρή, αλλά πόσες φιλίες έχει χαλάσει! Πόσα πράγματα έχουμε πει και έχουμε κάνει πάνω στα νεύρα μας...  ειδικά στην εφηβεία που οι ορμόνες κάνουν πάρτι! Τα πράγματα δυσκολεύουν και όλα μας φταίνε! Ξυπνάς το πρωί και έχεις νεύρα, γιατί το μαλλί σου δεν κάθεται καλά. Πας  στο σχολείο κι έχεις νεύρα, γιατί έχεις μάθημα με αυτόν/ην τον καθηγητή/τρια  καθηγητή. Γυρνάς σπίτι και έχεις νεύρα, γιατί η μαμά σου έκανε φακές! Ύστερα έχεις νεύρα, γιατί η αδερφή σου πήρε την αγαπημένη μπλούζα σου και στο τέλος της μέρας κοιμάσαι με νεύρα, γιατί την επόμενη μέρα έχεις σχολείο!!!


Το γράμμα Ε επέλεξε  η Εύα Φασουλή και γράφει  για το πιο φλέγον ίσως θεμα της εφηβείας, τον Έρωτα!



  Ο έρωτας είναι ένα πολύ περίεργο συναίσθημα. Τη μια στιγμή είσαι στα σύννεφα και την άλλη προσγειώνεσαι με το χειρότερο τρόπο πάλι πίσω στην πραγματικότητα! Γιατί ο έρωτας είναι σαν τον πόλεμο η νικάς η χάνεις! Ο έρωτας μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα, αλλά και να στην καταστρέψει. Όταν είσαι ερωτευμένος είσαι στον κόσμο σου. Δεν πεινάς, δεν ακούς τι σου λένε οι άλλοι, σε ενδιαφέρει μόνο το άτομο με το οποίο είσαι ερωτευμένος/η. Φροντίζεις τον εαυτό σου, διαλέγεις προσεκτικά τα ρούχα σου, φτιάχνεις τα μαλλιά σου μόνο για να είσαι όμορφος/η για αυτό το ένα άτομο.'Ομως ο έρωτας δεν είναι μόνο χαχανητά, αγκαλίτσες χαρά κι αγάπη...Είναι και λύπη, είναι και φόβος μήπως δεν είσαι αρκετός για τον άλλο, μήπως η απορρίψει, μήπως γίνεις ρεζίλι, μήπως πληγωθείς. Περίεργο πράγμα  ο έρωτας τελικά ε; 


  Σειρά  έχει τώρα ο Δημοσθένης Σαλιάρης με τo γράμμα   Δ ....  Δ, όπως λέμε  ΔΙΑΙΤΑ

 


Δίαιτα. Το πιο μισητό, αλλά και το πιο απαραίτητο πράγμα, σε έναν έφηβο που είναι αγχωμένος και έχει πολλά φροντιστήρια και διαβάσματα.

Καθόμαστε και διαβάζουμε και η μάνας μας λέει: «Παιδάκι μου, φάει κάτι», ενώ όταν τρώμε μας λέει: «Κάνε δίαιτα, θα γίνεις σαν τον Παπαδόπουλο[1». Δεν το καταλαβαίνω, από την μία μας θέλουν να τρώμε, από την άλλην όχι. Επιπλέον, δεν μας βάζουν κολατσιό στο σχολείο, διότι έτσι «χοντραίνεις». Και το χειρότερο απ’ όλα, σου βάζουν την δίαιτα και κοντά στις γιορτές. Εγώ, μπορεί να θέλω να φάω μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αλλά όχι, θα μου βάλουν μακαρόνια, ολικής άλεσης, με μέλι και μαύρο ψωμί με αλεύρι ολικής.

Κάτι που ενοχλεί πολλούς εφήβους, είναι: Γυρνάς, από εφτάωρο πεινασμένος και βλέπεις στην κατσαρόλα, μπάμιες, ετοιμασμένες από τις 12:00 και η μάνα σου σου λέει: «Για εσένα τις έφτιαξα αγάπη μου».

Η δίαιτα, μπορεί να είναι αγχωτική, αλλά απαραίτητη. Πρέπει να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση, για να μην πέσουμε στην παγίδα της δίαιτας, αλλά αν χρειάζεται, πρέπει να την τηρούμε.



[1] Ένα άσχετο άτομο, το οποίο, υπονοούμενα καταλαβαίνουμε, ότι είναι παχύσαρκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου